ایجاد تغییرات جوی خاص در ایران در پی وقوع پدیده لانینا

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی اظهار کرد: طبق پیشبینیهای اقلیمی برای پاییز امسال این انتظار وجود دارد که به دلیل پدیده لانینا، تغییرات جوی خاصی در ایران رخ دهد.
احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در گفتوگویی به چشمانداز بارشهای پاییزی 1404 پرداخت و اظهار کرد: براساس پیشبینیهای اقلیمی برای پاییز امسال انتظار داریم به دلیل پدیده لانینا، تغییرات جوی خاصی در ایران رخ دهد.
وی گفت: براین اساس در فصول اخیر، همبستگی با موسم هند و پدیده لانینا در شبهقاره هند سبب کاهش بارشها در این مناطق، از جمله جنوبشرق ایران، خواهد شد.
وظیفه ادامه داد: به دلیل واچرخند قوی جنب حارهای، شرایط فرونشینی ایجاد میشود که باعث کاهش ابرناکی و بارشها میشود.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی اظهار کرد: این واچرخند به عرضهای شمالیتر گسترش مییابد و بهطور خاص موجب کاهش بارشها در سواحل شمالی ایران خواهد شد. این تغییرات به همراه کاهش فعالیت موسم هند موجب خواهد شد که سامانههای جوی پاییزی با تأخیر وارد ایران شوند.
وی گفت: پدیدههای لانینا، بهویژه در سالهایی که این پدیده غالب است، بطور معمول سبب عبور کمتر سامانههای جوی از روی ایران و کاهش رطوبت میشود. در چنین شرایطی، بارشها کمتر از حد نرمال است و بهویژه پاییزهای ایران خشکتر از معمول میشوند.
وی در ادامه با اشاره به پیشبینیهای بلندمدت افزود: پاییز آینده ممکن است در شرایط لانینا تا شرایط خنثی قرار گیرد و 20 درصد احتمال ورود به وضعیت النینو وجود دارد. در صورتی که النینو وارد شود، احتمال بارشهای کمتر از نرمال در ایران بیشتر خواهد شد که این خود هشداری جدی برای کشور است و نشاندهنده احتمال شرایط کمبارشی در پاییز است.
وظیفه گفت: برای مقابله با تنشهای آبی و بحرانهای احتمالی، باید پیشآمادگیهای لازم را از هماکنون شروع کنیم. پس از تابستان، با شرایط پاییزی خشک و کمبارش روبرو خواهیم شد.
وی تاکید کرد: از این رو لازم است که مدیریت منابع آب بهویژه برای تأمین آب کشاورزی و مصارف دیگر در پاییز آینده بهطور جدی مدنظر قرار گیرد.